Qui som?

Ubicació privilegiada

Les terres emparades per la DOQ Priorat tenen uns límits geogràfics que provenen d’una herència humana i geològica. El Priorat de la llicorella és una contrada amb personalitat formada a partir de la geologia, dels pobles i del conreu. El lligam històric prové de la correspondència d’aquestes terres amb els dominis directes de la Cartoixa d’Scala Dei. La situació en el cor del Priorat fa que a partir de l’any 1917 es fundin les cooperatives de Gratallops, la Vilella Alta, la Vilella Baixa i El Lloar de les quals n’és successora l’actual Vinícola del Priorat.

Vinícola del Priorat SCCL

És l’única cooperativa de la DOQ Priorat formada per productors pagesos que gestiona íntegrament el procés de producció, elaboració i comercialització del vi. Per acord del 17 de juny del 2007 Vinícola del Priorat passa a ser una cooperativa de primer grau. Aquest fet ha permès que en l’actualitat la gestió comercial estigui més a prop de la producció.

Característiques pròpies

Vinícola del Priorat agrupa uns 140 socis productors, amb un total de 210 hectàrees de vinya i 320 d’olivera. Aquests productors són hereus dels vells pagesos dels nostres pobles. Han sabut mantenir viu el conreu mil·lenari de la vinya en aquestes terres malgrat els moments d’adversitat com ho va ser la plaga de la fil·loxera. Treballen vinyes de petites dimensions amb una baixa producció per cep –al voltant d’un quilo de raïm-. L’orografia tortuosa del Priorat, el conreu en costers amb pendents que poden arribar a superar el 30%, el sòl de llicorella (fragments de pissarra) i l’edat avançada de les seves vinyes (encara es conreen costers amb vinyes quasi centenàries) proporcionen aquesta excepcional producció.

Elaboració

El vi de cada anyada conté en ell una part irrepetible de la història del Priorat que s’acabarà d’escriure en els nostres cellers. En destapar l’ampolla se’ns mostrarà en plenitud. El procés d’elaboració es fa conjugant les més modernes tècniques amb la tradició que ve de ben antic. Comença amb l’assessorament i control dels treballs que es fan al camp. La vinificació es fa amb maquinària moderna seguint les tècniques enològiques actuals i ancestrals. Els vins envelleixen pausadament en cellers de més de 70 anys d’antiguitat. Vinícola del Priorat s’ha afegit als nous aires que corren pel Priorat des de finals del segle XX i segueix les noves tendències en la promoció i la comercialització dels seus productes que arriben a tot el món.

Vins

Les lentes fermentacions, les llargues maceracions i les estabilitzacions naturals ens permeten elaborar vins de llarga vida, complexos, amb una gran estructura que són el viu reflex de la diversitat i qualitat dels raïms de les nostres vinyes.

Olis

A partir del conreu de velles oliveres de la varietat arbequina i d’una recol·lecció totalment respectuosa amb la qualitat del fruit, s’elabora en el Molí Nou, integrat totalment en l’edifici de la Cooperativa de la Vilella Alta, l’Oli d’Oliva Verge Extra d’una qualitat superior.

 Agrobotigues

A les nostres Agrobotigues de la Vilella Baixa i Gratallops podreu trobar tots els nostres vins (Ònix, Clos Gebrat, Obaga , Nadiu i Mas dels Frares),  els nostres olis (Molí Nou i Pedra de Molí) o els nostres embotits artesans, així com vins, olis i altres productes de la nostra comarca.

La qualitat ve donada pel clima i el característic sòl de llicorella. Les vinyes de poca producció donen uns fruits petits i aromàtics. Fruit del treball conjunt del viticultor i de l’enòloga, el factor humà, fa possible el trasllat del terrer a la copa. Gaudiu-ne!